Pachnące drożdżowe ciasto. Takiego zapachu nie może zabraknąć w domu. Jabłka sprawiają, że strucla jest miękka, wilgotna i aromatyczna... doskonała w zimne dni, na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc
Strucla z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
2.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, masło, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie równe porcje i każdą wałkujemy na grubość około 0,5 cm i na długość blaszki typu keksówka. Nakładamy dżem i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Następnie zwijamy jak dywan. Przekładamy do blaszki i odstawiamy do rośnięcia.
4.Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy ręką masło, mąkę i cukier tak by powstały charakterystyczne grudki. Posypujemy nimi strucle.
5.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Komentarze