Strucla drożdżowa z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, drożdże i sól dokładnie ze sobą wymieszać.
Dodać jajko, żółtka, mleko oraz roztopione masło.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 2 części.
Rozwałkować na 2 prostokąty o wymiarach 40 cm/ 30 cm.
Ser twarogowy wymieszać z żółtkami i cukrem pudrem do smaku.
Masą serową posmarować jeden prostokąt.
Posypać suszoną żurawiną i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Roladę położyć na środku drugiego kawałka ciasta.
Boki ciasta ponacinać prostopadle do rolady.
Paski ciasta zawijać naprzemiennie na wierzch rolady.
Raz pasek z prawej strony, następnie pasek z lewej strony.
Tak przekładać do samego dołu, do wykończenia pasków.
Przełożyć struclę na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w 190 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu ostudzić.
Na wierzchu posypać cukrem pudrem.
Komentarze