Strucla drożdżowa z serem i żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

ciasto idealne nie tylko na świąteczny stół

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
    100 gram cukru
    1 paczka suszonych drożdży
    szczypta soli
    1 jajko
    2 żółtka
    1 szklanka ciepłego mleka
    100 gram masła
    1 roztrzepane jajko
    2 garście suszonej żurawiny
    600 gram sera twarogowego tłustego
    3 żółtka
    cukier do smaku
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Strucla drożdżowa z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól dokładnie ze sobą wymieszać.
    Dodać jajko, żółtka, mleko oraz roztopione masło.
    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Ciasto podzielić na 2 części.
    Rozwałkować na 2 prostokąty o wymiarach 40 cm/ 30 cm.
    Ser twarogowy wymieszać z żółtkami i cukrem pudrem do smaku.
    Masą serową posmarować jeden prostokąt.
    Posypać suszoną żurawiną i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.

    Roladę położyć na środku drugiego kawałka ciasta.
    Boki ciasta ponacinać prostopadle do rolady.
    Paski ciasta zawijać naprzemiennie na wierzch rolady.
    Raz pasek z prawej strony, następnie pasek z lewej strony.
    Tak przekładać do samego dołu, do wykończenia pasków.
    Przełożyć struclę na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 1 godzinę w 190 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ostudzić.
    Na wierzchu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować