Strucla drożdżowa z serem i rodzynkami

  • wyświetlono: 1205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przygotowuję ją dość często, zwykle w piątkowe popołudnia, by była gotowa na sobotę, do kawy. To ulubione ciasto mojego syna. Oprócz tego, że często przygotowuję ją w ciągu roku, piekę ją także na Wielkanoc, kiedy to nie może zabraknąć aromatycznego ciasta drożdżowego.

jola4311

Składniki

Ciasto:
- 4 dag drożdży,
- 40 dag mąki,
- szklanka ciepłego mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 30 dag twarogu,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1/4 szklanki rodzynek,
- 2 łyżki śmietany.
Ponadto:
- łyżka masła.

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla drożdżowa z serem i rodzynkami

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże kruszymy, ucieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, mleko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli klei się za bardzo dodajemy więcej mąki, jeżeli jest za suche dodajemy odrobinę ciepłego mleka).
    Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Twaróg mielimy lub przecieramy przez gęste sito. Rodzynki namaczamy. Łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz z rodzynkami.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Ciasto smarujemy farszem, zwijamy formując struclę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Łyżkę masła rozpuszczamy, studzimy i smarujemy nią wierzch strucli.
    Struclę pieczemy przez 30-35 minut na złoty kolor w temperaturze 180 st.C.
    Po ostudzeniu możemy ją posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Rodzynki można namoczyć w rumie lub mocnej herbacie.
Wierzch strucli, przed pieczeniem można posypać cukrem perlistym do wypieków, który w trakcie pieczenia się nie topi i wygląda bardzo dekoracyjnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcitwarógrodzynkiWielkanocciasto drożdżowedrożdżówkabiały serskórka pomarańczowastruclastrucla drożdżowawielkanocny desertak gotowała babciastrucla z białym serem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Dodane przez: alaaa

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Pyszna drożdżówka z serem i rodzynkami...

Strucla drożdżowa z jabłkami

Dodane przez: Aleksandra Złotocha

Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla jest pyszna, a ponadto...

image-0q7et49

Dodane przez: martaf

Strucla drożdżowa z jabłkami

Sezonowy przysmak:)

Ślimaczki z serem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ślimaczki z serem i rodzynkami

Szybkie w przygotowaniu i łatwe...

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

Dodane przez: aleksandra.główka

Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

Uwielbiam ciasto drożdżowe! Jest...

strucla drożdżowa z porzeczką i malinami

Dodane przez: olila

Strucla drożdżowa z czerwoną porzeczką i...

Z cyklu sezonowe przysmaki, śpieszmy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE