Steki z tuńczyka z duszonym kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Grilowane steki z tuńczyka podane z kalafiorem uduszonym na maśle i przyprawionym odrobiną curry oraz z połówkami małych pomidorków.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka po ok. 200 g
    1/2 kalafiora
    3 małe pomidorki
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżka oliwy
    1/2 łyżeczki curry
    sól
    pieprz cytrynowy
    pieprz kolorowy
    2 szczypty ziaren czarnego sezamu
    odrobina soku z cytryny
    plasterki cytryny i gałązki ziół do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Steki z tuńczyka z duszonym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Steki z tuńczyka płuczemy, osuszamy, smarujemy oliwą i oprószamy odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Odstawiamy na 20 minut. Steki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony.
  • 2. Kalafiora opłukujemy, odsączamy z wody i siekamy niezbyt drobno. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wkładamy kalafiora, lekko solimy, podlewamy 3-4 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu 10 minut. Przyprawiamy curry, dokładnie mieszamy i jeszcze podgrzewamy do odparowania wody.
  • 3. Usmażone steki skrapiamy sokiem z cytryny, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z kalafiorem posypanym odrobiną czarnego sezamu z dodatkiem połówek małych pomidorków oprószonych świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Porady

Tak przygotowany kalafior można podać zamiast ziemniaków do smażonej ryby lub kotletów mięsnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować