Stef anka z galaretką i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W częsci mleka namoczyć kaszę manną. Bakalie namoczyć w słodkiej wodzie.
Mleko, masło, cukier waniliowy i cukier zwykły, szczyptę soli- zagotować, dodać kaszę ,mieszać aż do zgęstnienia, wtedy zestawić z ognia i dodać kakao, lub kawę czy cappuccino, osączone bakalie i wiórki kokosowe. Można dodać teraz likier. Blaszkę lekko natłuścić masłem i ułożyć herbatniki po całości. Na herbatniki wylać gorącą masę, równo ją rozprowadzić i ułożyć na niej warstwę herbatników , lekko je dociskając. Ja na wierzch stosuję herbatniki czekoladowe i zwykłe układając je w mijankę jak szachownica, wówczas nie potrzeba polewać żadną polewą.
Można zamiast herbatników upiec biszkopt.
Ja tym razem na wierzch wylałam 2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody
Komentarze