Stef Anka z galaretką i amaretto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybko się robi i dobrze smakuje

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%,
    1 szklanka cukru,
    250 gr masła Extra,
    1 szklanka kaszy manny
    2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej ew. cappuccino,
    w wersji dla dorosłych można dodać likieru kawowego lub amaretto,
    cukier waniliowy 16 gr.,
    rozdrobnione bakalie,
    wiórki kokosowe,
    5 paczek herbatników.
    Oraz
    2 galaretki dowolne + 3 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Stef anka z galaretką i amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stef Anka z Galaretką i Amaretto 1. W częsci mleka namoczyć kaszę manną. Bakalie namoczyć w słodkiej wodzie.
    Mleko, masło, cukier waniliowy i cukier zwykły, szczyptę soli- zagotować, dodać kaszę ,mieszać aż do zgęstnienia, wtedy zestawić z ognia i dodać kakao, lub kawę czy cappuccino, osączone bakalie i wiórki kokosowe. Można dodać teraz likier. Blaszkę lekko natłuścić masłem i ułożyć herbatniki po całości. Na herbatniki wylać gorącą masę, równo ją rozprowadzić i ułożyć na niej warstwę herbatników , lekko je dociskając. Ja na wierzch stosuję herbatniki czekoladowe i zwykłe układając je w mijankę jak szachownica, wówczas nie potrzeba polewać żadną polewą.
    Można zamiast herbatników upiec biszkopt.
    Ja tym razem na wierzch wylałam 2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować