Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami i galaretką

  • wyświetlono: 510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Taki serek na sernik gotuje często , bo można wyczarować z niego wspaniałe desery . Przepis mam z trzydzieści lat i chętnie sięgnę po niego wiele razy. Dziś na olejowym cieście , z dodatkiem kakao , brzoskwiniami i galaretką tworzy smakołyk , któremu trudno się oprzeć.

123
  • 15 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 jajka
1/3 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mąki
1 budyń śmietankowy 40 g.
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
5 jajek
800 g. śmietany -18%
1,5 szklanki cukru
1 litr mleka
250 g. margaryny
2 łyżki kakao
3 krople aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w zalewie -820 g.
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szklanki wrzątku
blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25 cm. x 30 cm.
gaza

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami i galaretką

  • Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami i galaretką1. Jajka na ciasto ubijam z solą, cukrem na puszystą masę , zmniejszam prędkość miksera dodaję olej , mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia , miksuję na jednolitą masę . Ciasto przelewam na blaszkę , piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni , studzę.
  • Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami i galaretką2. Twarożek gotuję dzień przed składaniem ciasta .Jajka na masę miksuję ze śmietaną i cukrem , wlewam do gotującego mleka , mieszam i czekam aż wytworzy się twarożek ok. 10 minut . Wyłączam palnik , po 10 minutach wylewam twarożek na gazę umieszczoną na cedzaku . Gazę zawijam , przyciskam np. talerzykiem i odstawiam do dnia następnego . Margarynę miksuję , dodaję stopniowo twarożek . Pulchną masę dzielę na pół , do jednej połowy dodaję aromat , do drugiej kakao , mieszam. Masy naprzemiennie wykładam na ciasto , wstawiam do lodówki .
  • Dwukolorowy sernik z serka gotowanego z brzoskwiniami i galaretką3. Galaretki zalewam wrzątkiem , mieszam do rozpuszczenia , studzę . Brzoskwinie kroję w kostkę , układam na masie serowej , zalewam gęstniejącą galaretką. Wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia . 3-4 godziny spokojnie wystarczą .

Porady

Ciasto wyjąć z lodówki przed samym podaniem , pozostałe pozostawić w lodówce .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastosernikDeserbrzoskwiniekakao

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym...

Taki sernik często przygotowuję...

ciasto z galaretką

Dodane przez: Marta199401

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Lekkie ciasto z galaretką. Na pewno...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

Sernik jaglany na zimno z brzoskwiniami i przezroczystą galaretką

Dodane przez: Krystyna32

Sernik jaglany na zimno z brzoskwiniami i...

Pyszny sernik, brzoskwinie można...

image-0vviq9h

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek z serkiem, owocami i galaretką

Delikatne ciasto makowe doskonale...

ptasie mleczko

Dodane przez: Bożena Z.

Ptasie mleczko dwukolorowe truskawkowo-cytrynowe...

lekkie smaczne słodkie i orzezwiające.......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE