Staropolska Babka Parzona

4.49 (148 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maślana, waniliowa, delikatna, z rodzynkami.... czego chcieć więcej? Polecamy !

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 4.5 szklanki
    - masło: 12.5 dekagrama
    - cukier puder: 1 szklanka
    - drożdże (świeże): 6 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 20 gramów
    - rodzynki: 5 łyżek
    - żółtka: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Staropolska babka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i mąki. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko gotujemy, wrzącym zalewamy szklankę mąki, całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy żółtka na kogel-mogel z cukrem pudrem. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy utarte żółtka, przesianą mąkę, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na najniższe obroty). Gdy składniki się połączą wlewamy letni tłuszcz, rodzynki i wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy to formy babowej z kominkiem (moja miała 24 cm średnicy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 1h.


    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/02/staropolska-babka-parzona.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Ten i wiele innych przepisów na tradycyjne polskie dania znajdziecie w naszym indeksie kuchnia staropolska.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować