Przepis na tę babkę znalazłam w kalendarzu. Jest pyszna, delikatna, piaskowa. Jeśli użyjesz budyniu czekoladowego to otrzymasz babkę czekoladową. Do babki możesz przygotować także polewę.
1.Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budynie waniliowe.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder. Utrzyj je razem mikserem przez kilka minut aż masa jajeczna stanie się biała i puszysta. Wówczas dodaj suche składniki i miksuj przez 3 minuty. W tym czasie masło przełóż do garnka i zagotuj. Wrzącym masłem zalej zawartość miski. Odczekaj 1 minutę. W tym czasie mąka zaparzy się od gorącego masła. Zmiksuj wszystko do połączenia, ale nie za długo.
Masę przełóż do formy na babkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut – do suchego patyczka.
Babkę krój po ostygnięciu. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej polewą.
Komentarze