Babka parzona

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na tę babkę znalazłam w kalendarzu. Jest pyszna, delikatna, piaskowa. Jeśli użyjesz budyniu czekoladowego to otrzymasz babkę czekoladową. Do babki możesz przygotować także polewę.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 5 jajek,
    • 1 szklanki cukru pudru,
    • 250g masła
    • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    • ½ szklanki mąki pszennej,
    • 3 budynie waniliowe (razem 120g proszku),
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa Desery

Babka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budynie waniliowe.
    Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder. Utrzyj je razem mikserem przez kilka minut aż masa jajeczna stanie się biała i puszysta. Wówczas dodaj suche składniki i miksuj przez 3 minuty. W tym czasie masło przełóż do garnka i zagotuj. Wrzącym masłem zalej zawartość miski. Odczekaj 1 minutę. W tym czasie mąka zaparzy się od gorącego masła. Zmiksuj wszystko do połączenia, ale nie za długo.
    Masę przełóż do formy na babkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut – do suchego patyczka.
    Babkę krój po ostygnięciu. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować