Spaghetti ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Przepyszne i zdrowe danie obiadowe, które przygotujesz w pół godziny. Warto korzystać ze świeżych szparagów póki sezon na nie jeszcze trwa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • makaron spaghetti ok 20 dag
    pęczek szparagów (10szt)
    1-2 ząbki czosnku
    10 dag parmezanu/ grana padano
    oliwa
    sól morska prowansalska
    świeżo zmielony pieprz
    kolorowy pieprz świeżo zmielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti Ser

Spaghetti ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi tniemy we wstążki 1. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. W międzyczasie umyć i osuszyć szparagi. Odciąć główki a łodygi pociąć w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do jarzyn. Główki szparagów gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie aby pozostały lekko chrupiące. Na 3 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek, dodać wstążki szparagów i smażyć ok 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać ugotowany makaron i cały czas podgrzewając wymieszać ze szparagami. Makaron nakładać na talerze, posypać wiórkami parmezanu i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować