Makaron ze szparagami i kurczakiem

Jeśli lubicie kurczaka i nie macie czasu na gotowanie, wypróbujcie nasz przepis na jednogarnkowe danie, w którym połączyliśmy makaron z kurczakiem i szparagami. Robi się go w kilka chwil, a przepis podstawowy pozwala na modyfikację i dodawanie ulubionych składników.

Makaron ze szparagami i kurczakiem

Na dużej patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę dwie małe piersi kurczaka, aż się delikatnie zezłocą. Dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażymy jeszcze 30 sekund.

Na patelnię dodajemy 200 g makaronu (świderki lub wstążki), wlewamy 200 g bulionu warzywnego i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy 7 minut, mieszając co jakiś czas. Pęczek zielonych szparagów myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki (przeczytaj, jak przygotować szparagi) i kroimy na kawałki „na raz”. Dodajemy na patelnię, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 3-4 minuty – makaron i szparagi powinny być al dente. Zdejmujemy pokrywkę, do makaronu ze szparagami i kurczakiem dodajemy ¼ szklanki śmietany 30% i kilka łyżek świeżo startego Parmezanu, gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać też odrobinę startej skórki z cytryny. 

Makaron ze szparagami i szpinakiem

Kolejny prosty przepis ze szparagami w roli głównej to propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Makaron ze szparagami i szpinakiem to następna nasza propozycja na szybki obiad.

4 porcje makaronu spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy chwilę. Oczyszczone, umyte i pokrojone na kawałki „na kęs” zielone szparagi smażymy 3-4 minuty. Na patelnię dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i 100 g sera mascarpone, podgrzewamy, mieszając, by ser zmienił się w sos. Wrzucamy na patelnię 2 szklanki młodego szpinaku, gotujemy 2 minuty, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Danie wykładamy na talerze, możemy posypać je posiekanym szczypiorkiem lub listkami tymianku i startym Parmezanem.

Makaron ze szparagami i boczkiem

Jak widać po naszych poprzednich przepisach, przygotowanie szparagów nie wymaga od nas ani dużego nakładu pracy, ani mnóstwa składników. W przypadku dań ze szparagami liczy się właśnie prostota, wtedy właśnie w pełni możemy cieszyć się ich smakiem. Podobnie jest w przypadku ostatniej naszej propozycji, jaką jest makaron ze szparagami i boczkiem.

4 porcje makaronu tagliatelle lub spaghetti gotujemy w osolonym wrzątki według instrukcji na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.

Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w małą kostkę – tłuszcz powinien się wytopić, a boczek być chrupiący i złocisty. Boczek zdejmujemy z patelni, zachowując tłuszcz i na nim przesmażamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi zielone. Po około 4 minutach, kiedy będą już chrupkie, szparagi również zdejmujemy z patelni i wlewamy 1/3 szklanki białego półwytrawnego wina. Odparowujemy płyn o połowę, delikatnie zeskrobując resztę tłuszczu z dna patelni – sos dzięki temu będzie miał bardziej wyrazisty, pełny smak. Ponownie na patelnię wkładamy boczek, szparagi i ugotowany makaron. Dodajemy kilka łyżek startego Parmezanu, sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy i podajemy.
Jeśli nie masz boczku, wypróbuj przepis na makaron ze szparagami i prosciutto.