SPAGHETTI z MAŁŻAMI VENUS (SPAGHETTI con le VONGOLE)

4.48 (168 ocen)

  • 20 min

Super szybki makaron. Idealny na piątkowy obiad. Wbrew pozorom nie trudny w przygotowaniu, jak pewnie wielu z Was sądzi . To jedno z najpopularniejszych Włoskich dań.

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje

    200 g makaronu spaghetti (u mnie bavette -troszkę szersze od spaghetti)
    300 g vongoli (małże wenus zwane tez sercówkami)
    150 ml białego wytrawnego wina
    50 ml oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti Ser

Spaghetti z małżami venus (spaghetti con le vongole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21j5inp 1. Małże parę godzin lub najlepiej całą noc wcześniej moczyć w słonej wodzie (patrz na Rady!).
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).
  • 3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić oczyszczone z piasku vongole i przkryć przkrywką, po minucie dodać wino i poczekać chwilkę aż alkohol wyparuje, a następnie przkryć ponownie. Gdy vongole się otworzą po ok. 5-10 min. są gotowe. Na patelni musi pozozstać dość dużo „sosu”, który powstał z oliwy i wina ponieważ w nim zakończy się gotowanie makaronu. Część vongoli powyciągać z muszelek, ok. połowę pozostawić w muszlach. Dodać swieżo zmielony pieprz i ewentualnie sól (uwaga małże są słone same w sobie, ja prawie niegdy nie dodaję soli).
  • 4. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić jak będzie al dente (lekko twardawy). Pozostawić trochę wody z gotowania makaronu.
  • 5. Na patelnię z  małżami dodać ugotowane al dente spaghetti, dobrze wymieszać i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty (Jeśli jest mało sosu podlać odłożoną wodą).
  • 6. Posypać swieżą natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Natychmiast podawać z lampką białego schłodzonego wina.
    Buon Appetito!

Porady

Gdy kupicie świeże małże trzeba je przed gotowaniem odpowiednio przygotować tzn. zaraz po kupieniu, najlepiej noc wcześniej (jeśli nie macie czasu to co najmniej 2 godz.) wsypać do sitka, a następonie sitko włożyć do miski ze słoną wodą ( ok pół łyżki soli morskiej na 3 l wody) i zostawić w lodówce. W ten sposób małże się otworzą i oczyszczą z piasku. Małże od czasu do czasu przemieszać, a wodę wymieniać do momentu aż nie będzie piasku w wodzie ( oznacza to, że małże są oczyszczone).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować