Spaghetti z małżami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Bardzo szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem.

  • 25 min

Składniki:

  • 2-3 szalotki
    2 ząbki czosnku
    olej rzepakowy
    500g małży w muszlach
    150ml białego wytrawnego wina
    papryczka chilli świeża lub suszona
    250g mascarpone
    sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne

    500g makaronu spaghetti
    sól
    natka pietruszki do posypania
    płatki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krem

Spaghetti z małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

    Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w półplasterki szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy małże (jeśli były zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się otwierać. Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Serwujemy z makaronem, posypane świeżą natką pietruszki oraz płatkami startego parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce Olej Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować