Spaghetti alle vongole

4.5 (200 ocen)

  • 20 min

Odrobinę bardziej wykwintne wydanie spaghetti

  • 20 min

Składniki:

  • Na dwie porcje będziecie potrzebowali:
    - 200g makaronu spaghetti
    - pół słoiczka vongoli
    - ząbek czosnku
    - natka pietruszki
    - bazylia
    - oliwa z oliwek
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti alle vongole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Pod koniec gotowania makaronu na niedużym ogniu na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Obieramy i rozgniatamy ząbek czosnku, po czym wrzucamy go na oliwę. Po chwili, gdy puści swój aromat można go wyciągnąć.
  • 2. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy na nią vongole. Wystarczy kilka sekund. Należy uważać, aby nie stały się ‘’gumowate”. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Porady

Można oczywiście użyć świerzych vongoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować