SPAGHETTI z MAŁŻAMI VENUS i POMIDORKAMI (SPAGHETTI con le VONGOLE)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wiele osób uważa, że przygotowanie małży jest skomplikowane...zapewniam Was, że wcale tak nie jest. Wbrew pozorom przyżądza się z nich bardzo proste i szybkie dania. Oto jedno z nich - klasyk kuchni włoskiej Spaghetti con le vongole.

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    200 g makaronu spaghetti
    300 g vongoli (małże wenus zwane tez sercówki)
    200 ml białego wytrawnego wina
    8 małych pomidorków przekrojonych na pół
    50 ml oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól
    ostra papryczka peperoncino lub pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti Ser

Spaghetti z małżami venus i pomidorkami (spaghetti con le vongole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l1ew3x 1. Małże parę godzin lub najlepiej całą noc wcześniej moczyć w słonej wodzie (patrz na Rady!).
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, papryczkę peperoncino (można w całości) i czosnek (w całości). Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, papryczkę peperoncino (można w całości) i czosnek (w całości). Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).
  • 4. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić jak będzie al dente (lekko twardawy). Pozostawić trochę wody z gotowania makaronu.
  • image-1abgq2d 5. Na patelnię z  małżami dodać ugotowane al dente spaghetti, dobrze wymieszać i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty (Jeśli jest mało sosu podlać odłożoną wodą).
  • 6. Posypać swieżą natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Natychmiast podawać z lamką białego schłodzonego wina.
    Buon Appetito!

Porady

Gdy kupicie świeże małże trzeba je przed gotowaniem odpowiednio przygotować tzn. zaraz po kupieniu, najlepiej noc wcześniej (jeśli nie macie czasu to co najmniej 2 godz.) wsypać do sitka, a następonie sitko włożyć do miski ze słoną wodą ( ok. pół łyżki soli morskiej na 3 l wody) i zostawić w lodówce. W ten sposób małże się otworzą i oczyszczą z piasku. Małże od czasu do czasu przemieszać, a wodę wymieniać do momentu aż nie będzie piasku w wodzie ( oznacza to, że małże są oczyszczone).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Pomidorki koktajlowe Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować