Spaghetti z klopsikami i parmezanem

4.5 (192 ocen)

Spaghetti nie zawsze musi być nudne. Dla odmiany można podać z klopsikami.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    400 g makaronu
    400 g mielonego mięsa z kurczaka
    1 ząbek czosnku rozgniecionego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka tartego parmezanu
    sól, pieprz do smaku
    olej do podsmażenia klopsików

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem
    1 cebula
    2 liście laurowe
    sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Spaghetti z klopsikami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z klopsikami i parmezanem 1. Mięso wymieszać z bułką, serem i czosnkiem, z jajka oddzielić żółtko od białka i białko ubić na pianę, dodać do mięsa i doprawić do smaku. Z porcji łyżki stołowej uformować kuliste klopsiki i wstawić na 30 minut do lodówki, żeby nieco stężały.
    Rozgrzać olej na płytkiej patelni i partiami obsmażyć klopsiki na równomiernie złoty kolor, często obracając je delikatnym potrząsaniem patelni. Gotowe układać do odsączenia na papierowym ręczniku.
    Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i obsmażyć przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać pomidory i liście laurowe, przykryj i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku przyprawami. .
    Przełożyć do sosu klopsiki i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
    W czasie dochodzenia sosu ugotować makaron al dente w dużym garnku osolonej energicznie wrzącej wody. Ugotowany makaron przełożyć na półmisek i polać sosem z pulpetami. Następnie posypać świeżo tartym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować