Spaghetti z klopsikami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z bułką, serem i czosnkiem, z jajka oddzielić żółtko od białka i białko ubić na pianę, dodać do mięsa i doprawić do smaku. Z porcji łyżki stołowej uformować kuliste klopsiki i wstawić na 30 minut do lodówki, żeby nieco stężały.
Rozgrzać olej na płytkiej patelni i partiami obsmażyć klopsiki na równomiernie złoty kolor, często obracając je delikatnym potrząsaniem patelni. Gotowe układać do odsączenia na papierowym ręczniku.
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i obsmażyć przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać pomidory i liście laurowe, przykryj i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku przyprawami. .
Przełożyć do sosu klopsiki i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
W czasie dochodzenia sosu ugotować makaron al dente w dużym garnku osolonej energicznie wrzącej wody. Ugotowany makaron przełożyć na półmisek i polać sosem z pulpetami. Następnie posypać świeżo tartym parmezanem.
Komentarze