Domowe spaghetti pomidorolove

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W każdym domu znajdzie się pomidorowy miłośnik, który przy każdej okazji je kupuje. Potem jednak okazuje się, że nie ma kto ich jeść i zalegają w kuchennych zakamarkach tracąc swoją twardość. Robią się miękkie, wodniste i nijakie a każdy dotyk powoduje ich zniekształcenie.
I co z nimi zrobić ??
Najlepiej wykorzystać je do domowego spaghetti pomidorolove, gdzie przepis znajdziecie poniżej a każdy pomidorowy miłośnik odkryje nową odsłonę ulubionych warzyw.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lista składników:
    - 5 szt. miękkich pomidorów
    - 2 cebule (drobno posiekane)
    - 1 marchewka
    - 500 g mięsa mielonego
    - 200 g boczku
    - 1 szklanka wina
    - pół szklanki mleka
    - 1 szklanka gorącego bulionu
    - mały koncentrat pomidorowy
    - tarty ser żółty
    - makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe spaghetti pomidorolove - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidorolove 1. 1. Podsmażamy boczek do lekkiego zarumienienia oraz wytopienia tłuszczu.
    2. Podsmażony boczek przekładamy do drugiego garnka, natomiast na wytopionym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz startą marchewkę. Po podsmażeniu wszystko przekładamy do garnka z boczkiem.
    3. Przygotowujemy bulion: wlewamy z 4 szklanki wody, dodajemy skrzydełka oraz włoszczyznę, kostkę bulionową i delikatnie gotujemy.
    4. Delikatnie podsmażamy mięso mielone, dodając z 2 łyżki oleju.
    5. Parzymy pomidory a następnie siekamy je bardzo drobno, zachowując z nich sok.
    6. Podsmażone mięso dodajemy do garnka z warzywami i boczkiem, jeśli mamy wino dodajemy szklankę, następnie mieszamy i czekamy aż wyparuje.
    7. Kolejnym krokiem jest dodanie 1 szklanki gorącego bulionu i 4 łyżek koncentratu.
    8. Dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone pomidory.
    9. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz wedle uznania majeranek, zioła prowansalskie, itp.
    10. Pod przykryciem gotujemy na delikatnym ogniu przez ok 1.5 godziny .
    11. Pod koniec dodajemy pół szklanki mleka i ciągle mieszamy.
    12. Dodajemy do makaronu i posypujemy serem.
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Pomidor Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować