Sposób na bardzo smaczne i zdrowe (szczególnie, jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego), a jednocześnie błyskawiczne w przygotowaniu danie obiadowe. Rukola wspaniale urozmaica smak sosu.
30 min
Składniki:
-1 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
-1 duża cebula
-0,8 l passaty pomidorowej
-200 g rukoli
-po 1 łyżeczce:czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ziół prowansalskich
-starta mozzarella
-sól, pieprz, cukier do smaku
-olej do smażenia
-makaron spaghetti
Spaghetti bolognese z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy mięso, dodajemy czosnek, paprykę słodką, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż mięso nie będzie surowe (ok. 5-7 minut)
2.Mięso zalewamy passatą pomidorową. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy, aby smaki się przegryzły przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy umytą rukolę, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
3.Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startą mozzarellą. Smacznego!
Komentarze