Spaghetti bolognese z rukolą

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Sposób na bardzo smaczne i zdrowe (szczególnie, jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego), a jednocześnie błyskawiczne w przygotowaniu danie obiadowe. Rukola wspaniale urozmaica smak sosu.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
    -1 duża cebula
    -0,8 l passaty pomidorowej
    -200 g rukoli
    -po 1 łyżeczce:czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ziół prowansalskich
    -starta mozzarella
    -sól, pieprz, cukier do smaku
    -olej do smażenia
    -makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Spaghetti bolognese z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy mięso, dodajemy czosnek, paprykę słodką, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż mięso nie będzie surowe (ok. 5-7 minut)
  • 2. Mięso zalewamy passatą pomidorową. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy, aby smaki się przegryzły przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy umytą rukolę, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 3. Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startą mozzarellą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Rukola Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować