Sos z cukinii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory użyłam moje z ogródka,wybrałam bardzo dojrzałe,umyłam,rozdrobniłam je na kawałki i włożyłam do dużego garnka z grubym dnem. Gotowałam do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetarłam przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Otrzymałam z 2,5 kg pomidorów 1,5 litra przecieru.
2.Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce,posoliłam i odstawiłam na 1 godzinę. Kiedy cukinia puściła sok nie odciskałam jej tylko przełożyłam do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym.
3.Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę.
Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam je 10 minut.
Komentarze