Sos słodko –kwaśny Domowy ketchup z cukinii i pomidorów

4.5 (156 ocen)

Taki ketchup może jest i pracochłonny, ale na pewno bez konserwantów i aromatów. Doskonale nadaje się jako dodatek do pizzy, zapiekanek itp. Lubię go także do chleba, jako dodatek do wędlin, czy sera.

Składniki:

  • Składniki na około 17 słoiczków:
    • 6 kg cukinii,
    • 2,5 kg cebuli,
    • 1,5-2 litrów gęstego przecieru pomidorowego,
    • 65 dag cukru,
    • 0,5 litra octu,
    • Pieprz, sól, papryka ostra, słodka,
    • Około 7 liści laurowych,
    • 10 ziarenek ziela angielskiego,

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Sosy

Sos słodko –kwaśny domowy ketchup z cukinii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nasolić na noc (około 1 łyżka soli).
    Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i także nasolić na noc ( około 1 łyżka soli).
    Czynności te dobrze wykonać przy pomocy malaksera, zakładając przystawkę o grubych oczkach.
  • 2. Następnego dnia odciskamy warzywa, miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy.
    W trakcie gotowania dokładamy przecier, cukier, ocet, przyprawy do smaku, ziele angielskie, liście laurowe.
    Ketchup smażymy około 2 godziny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec doprawiamy ostatecznie do smaku.
    Gorący przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
  • 3. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować