Taki ketchup może jest i pracochłonny, ale na pewno bez konserwantów i aromatów. Doskonale nadaje się jako dodatek do pizzy, zapiekanek itp. Lubię go także do chleba, jako dodatek do wędlin, czy sera.
Składniki:
Składniki na około 17 słoiczków:
• 6 kg cukinii,
• 2,5 kg cebuli,
• 1,5-2 litrów gęstego przecieru pomidorowego,
• 65 dag cukru,
• 0,5 litra octu,
• Pieprz, sól, papryka ostra, słodka,
• Około 7 liści laurowych,
• 10 ziarenek ziela angielskiego,
Sos słodko –kwaśny domowy ketchup z cukinii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nasolić na noc (około 1 łyżka soli).
Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i także nasolić na noc ( około 1 łyżka soli).
Czynności te dobrze wykonać przy pomocy malaksera, zakładając przystawkę o grubych oczkach.
2.Następnego dnia odciskamy warzywa, miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy.
W trakcie gotowania dokładamy przecier, cukier, ocet, przyprawy do smaku, ziele angielskie, liście laurowe.
Ketchup smażymy około 2 godziny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec doprawiamy ostatecznie do smaku.
Gorący przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Komentarze