Sos pomidorowy z cukinią do słoików

5 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaki lata zamknięte w słoiku, pyszny aromatyczny sos który możemy podawać z makaronem lub ryżem posypany ulubionym żółtym serem. Polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg pomidorow typu " Lima"
    1 duża cukinia lub 2 średnie
    2 cebule
    6-8 ząbków czosnku
    6-8 czerwonych papryk
    1/2 szklanki oleju
    2lyzki cukru
    2 łyżki octu
    2 łyżki czerwonej papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 Łyżka oregano
    2 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu
    3 lis is laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    pęczek bazylii
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy z cukinią do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i zostawić aż cukinia puści sok.
  • 2. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebulę będzie już miękka dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić aż będzie półmiękka. Pomidory umyć wykroić Zielona część gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, dusić wraz z papryką do momentu aż cały sok wyparuje a pomidory będą rozgotowane, przez ok. 1,5 godziny. Do pomidorów dodać odciśniętą z soku cukinię również gotować do miękkości. Na koniec dodać przyprawy oraz cukier, zagotować, dodać bazylię. Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy a całość zblendowac. Doprawić do smaku solą inakladac do wcześniej przygotowanych słoików , pasteryzowac przez ok 15-20minut.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Przepis za zaczerpniety z sieci

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować