SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

Ten sos w niczym nie ustępuje tym ,które kupujemy w sklepach,a mamy pewność,że wykonane zostały z naturalnych składników,bez "ulepszczaczy".

  • 50 min

Składniki:

  • 6-7 KG POMIDORÓW
    200ML OCTU 10%
    30 DAG CUKRU
    3 DUŻE PIETRUSZKI
    1 ŚREDNI SELER
    4 ZĄBKI CZOSNKU
    1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
    KILKA GOŹDZIKÓW
    SZCZYPTA CYNAMONU
    1/2 GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. POMIDORY ZALAĆ WRZĄTKIEM NA 10 MINUT.NASTĘPNIE PRZELAĆ JE ZIMNĄ WODĄ I OBRAĆ ZE SKÓRKI.DROBNO POKROIĆ LUB ZMIKSOWAĆ.
  • 2. GOTOWAĆ W GARNKU Z GRUBYM DNEM DO CZASU,AŻ ODPARUJE NIEMAL CAŁA WODA.DODAĆ STARTE NA MIAZGĘ PIETRUSZKĘ,SELER I CZOSNEK.PIEPRZ,GOŹDZIKI,CYNAMON I GAŁKĘ ROZBIĆ NA MIAZGĘ I WŁOŻYĆ DO WORECZKA LNIANEGO,SZCZELNIE ZAWIĄZAĆ I WRZUCIĆ DO SOSU.GOTOWAĆ OK.20 MINUT,WYCIĄGNĄĆ WORECZEK I WYRZUCIĆ.DODAĆ OCET I CUKIER,CHWILĘ POGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
  • 3. GORĄCY SOS NALEWAĆ DO SŁOIKÓW,ZAKRĘCIĆ,ODWRÓCIĆ DO GÓRY DNEM.NIE TRZEBA PASTERYZOWAĆ.

Porady

NAJWIĘCEJ CZASU ZAJMUJE GOTOWANIE POMIDORÓW,ABY ODPAROWAŁA WODA.ZAJMUJE TO OK.3 GODZIN.SOS WYKORZYSTUJĘ DO SPAGHETTI Z DOWOLNYMI DODATKAMI.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować