Domowy bardzo aromatyczny sos czosnkowy. Idealny na kanapki, do grillowanych mięs czy do frytek.
15 min
Składniki:
1 kubek (340 gr) jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
200 gr sera topionego, np. ementaler
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska i kolorowy pieprz do smaku
Sos czosnkowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia dodać jogurt grecki, majonez, śmietanę, sok z cytryny, serki topione oraz obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Na końcu przyprawić solą morską oraz kolorowym pieprzem i ponownie zmiksować. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, żeby smaki przegryzły.
Porady
Podawać do mięs, dań z grilla, frytek, na kanapki, na pizzę.
Komentarze