Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami

4.87 (160 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach.
Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kapusty pekińskiej,
    4 pomidory,
    ½ czerwonej cebuli
    ½ kg fileta z kurczaka,
    1 łyżka oleju
    1 łyżka przyprawy do gyrosa
    2o dag sera feta
    10 dag płatków migdałowych.

    Sos czosnkowy:
    ½ szklanki majonezu
    2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
    4 ząbki czosnku,
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.87 (160 ocen)

Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami.
    Przełożyć na patelnię usmażyć do miękkości, wystudzić.

    Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory i obraną czerwoną cebulę w drobną kostkę, a ser feta w grubszą kostkę.

    Migdały zrumienić na suchej patelni na złocisto. Uważać aby nie spalić.

    Przygotować sos czosnkowy:
    Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

    Sałatkę w naczyniu ułożyć warstwowo: kapusta pekinka-pomidory z cebulką-filet z kurczaka-ser feta, na wierzch wylać sos czosnkowy, wygładzić posypać prażonymi migdałami, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować