Sos curry

2 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Jeśli dla kogoś sos curry brzmi banalnie - to nie jadł mojego sosu. Ten sos curry nie tylko jest szybki i prosty w przygotowaniu , ale ma w sobie coś orientalnego, co sprawia że kanapka z kurczakiem nabiera charakteru, a nudne ziemniaczane frytki stają się ciekawsze.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. typu bałkańskiego
    1żółtko z jajka ugotowanego na twardo
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1 mały ząbek czosnku
    imbir mały plasterek
    świeża kurkuma
    mała papryczka chili
    sól, pieprz,
    pół cytryny
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko rozcieramy łyżką, ścieramy na tarce ząbek czosnku, 2 otarcia na tarce kłącza kurkumy (żeby dała kolor, za dużo daje ziemisty posmak); imbir - mieszamy, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy curry, drobno pokrojoną chili, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz - mieszamy by połączyć wszystkie składniki w jednorodną masę.

Porady

jeżeli przygotowujemy większą porcję- to łatwiej przetrzeć zółtka przez sitko *** świeże kłacze kurkumy mocno barwi palce, paznokcie i dlatego lepiej zakładać rękawiczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować