REKLAMA

Sos curry z rodzynkami

wyświetlono: 418 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Orientalny sos curry z oryginalnym dodatkiem w postaci rodzynków. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.

opublikowany: 30.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki rodzynków (20 g)
    2 kopiaste łyżki posiekanej białej cebuli
    1 duży ząbek czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • Sos curry z rodzynkami 1. Rodzynki sparzyć, osączyć, następnie posiekać.
    Jogurt, majonez, sok z cytryny i sos sojowy dokładnie wymieszać. Wsypać curry, owoce kolendry oraz kardamon – wymieszać.
  • Sos curry z rodzynkami 2. Dołożyć rodzynki, cebulę, obrany i posiekany czosnek, a także natkę pietruszki. Całość ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE