Sos curry z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Orientalny sos curry z oryginalnym dodatkiem w postaci rodzynków. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki rodzynków (20 g)
    2 kopiaste łyżki posiekanej białej cebuli
    1 duży ząbek czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sok Przystawki Sosy Majonez Dip Dodatki

Sos curry z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos curry z rodzynkami 1. Rodzynki sparzyć, osączyć, następnie posiekać.
    Jogurt, majonez, sok z cytryny i sos sojowy dokładnie wymieszać. Wsypać curry, owoce kolendry oraz kardamon – wymieszać.
  • Sos curry z rodzynkami 2. Dołożyć rodzynki, cebulę, obrany i posiekany czosnek, a także natkę pietruszki. Całość ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować