Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100 g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na 4 kotlety:
Sorgo - 100 g
Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
Jarmuż - 10 dużych liści
Jajko - 1 sztuka
Bułka tarta - 3 łyżki
Przyprawy:
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
curry - 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Dodatkowo:
Bułki - 4 sztuka
Ulubione dodatki, u mnie:
rukola i roszponka, pomidory, cebula, jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy
1.Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy blenderem na w miarę gładką masę.
Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.
Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.
Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego kawałka formujemy kotlet.
2.Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
3.Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.
Komentarze