Sorgo burger

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100 g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 4 kotlety:
    Sorgo - 100 g
    Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
    Jarmuż - 10 dużych liści
    Jajko - 1 sztuka
    Bułka tarta - 3 łyżki
    Przyprawy:
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
    curry - 1 łyżeczka
    Olej do smażenia

    Dodatkowo:
    Bułki - 4 sztuka
    Ulubione dodatki, u mnie:
    rukola i roszponka, pomidory, cebula, jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Fast food

Sorgo burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sorgo burger 1. Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy blenderem na w miarę gładką masę.

    Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.

    Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.

    Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego kawałka formujemy kotlet.
  • Sorgo burger 2. Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
  • Sorgo burger 3. Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować