Tofu-burger

  • wyświetlono: 154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna propozycja na danie bezmięsne - nie tylko dla wegan!

  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 kostki tofu,
rukola,
2 pomidory,
bułki do hamburgerów - sztuk,
majonez,
ketchup,
musztarda,
miód,
sos sojowy,
opcjonalnie sos sweet chili

Sposób przygotowania przepisu:

Tofu-burger

  • 1. Przy pomocy papierowego ręcznika osuszamy kostki tofu. Kroimy na plastry o grubości 1 cm. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy około 3 łyżki musztardy (ja używałam miodową), 3 łyżki sosu sojowego oraz 1,5 łyżki miodu. Składniki mieszamy. Do miseczki z marynatą wkładamy pokrojone tofu i wstawiamy na noc do lodówki. Przekrojone bułki podgrzewamy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub zwykłej patelni. Następnie smażymy/grillujemy tofu z dwóch stron po 2-3 min. Dolną część bułki smarujemy cienko sosem sweet chili, następnie układamy rukolę, cienką warstwę sosu ketchup+majonez, przygotowany plaster tofu, plaster pomidora przyprawiony solą i pieprzem, nakładamy górną częścią bułki i gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tofuburger

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE