• 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na danie bezmięsne - nie tylko dla wegan!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kostki tofu,
    rukola,
    2 pomidory,
    bułki do hamburgerów - sztuk,
    majonez,
    ketchup,
    musztarda,
    miód,
    sos sojowy,
    opcjonalnie sos sweet chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Grill

Tofu-burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przy pomocy papierowego ręcznika osuszamy kostki tofu. Kroimy na plastry o grubości 1 cm. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy około 3 łyżki musztardy (ja używałam miodową), 3 łyżki sosu sojowego oraz 1,5 łyżki miodu. Składniki mieszamy. Do miseczki z marynatą wkładamy pokrojone tofu i wstawiamy na noc do lodówki. Przekrojone bułki podgrzewamy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub zwykłej patelni. Następnie smażymy/grillujemy tofu z dwóch stron po 2-3 min. Dolną część bułki smarujemy cienko sosem sweet chili, następnie układamy rukolę, cienką warstwę sosu ketchup+majonez, przygotowany plaster tofu, plaster pomidora przyprawiony solą i pieprzem, nakładamy górną częścią bułki i gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować