Sorbetowe lody wiśniowe z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiśniowo- bananowe lody na patyku zrobiłam dla moich małych gości.
Wiśnie doskonale przełamały słodycz bananów i powstał orzeźwiający deser dla amatorów słodyczy.
Nie wszystkie dzieci lubią wiśnie, jednak takie lody cieszyły się wielkim uznaniem.
Miały intensywny czerwony kolor i pachniały bananami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wiśni
    2 banany
    2 łyżki cukru
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sorbety

Sorbetowe lody wiśniowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sorbetowe lody wiśniowe 1. Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem.
    Gdy puszczą sok włożyć do rondelka i podgrzać.
    Pogotować chwilę, aż owoce stracą surowy smak, ale będą jędrne, a cukier się rozpuści.
    Ostudzić.
    Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki.
    Wiśnie (razem z sokiem) i banany rozdrobnić na gładki mus blenderem.
    Ewentualnie dosłodzić miodem.
  • Sorbetowe lody wiśniowe 2. Owocowy mus rozlać do pojemników do mrożenia lodów, włożyć patyczki i wstawić do zamrażarki na około 4 godziny.
    Lody wyjmujemy z zamrażarki ok 10 - 15 minut przed podaniem, wtedy ładnie wychodzą z foremki.
    Smacznego.

Porady

Takie lody możemy przygotować w zwykłym pojemniku, ja mieszałam je, gdy zaczynały gęstnieć dwa razy w odstępach ok.godziny. Ilość cukru zależy od smaku wiśni, jednak gdy lody zamarzną są słodsze niż przed zamrożeniem. Dlatego z cukrem ostrożnie. Użyłam foremek do lodów o pojemności 130 ml każda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować