Ciasto Snickers

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto idealne na uroczystości rodzinne czy też święta, jest pyszne i wcale nie jest takie skomplikowane do przygotowania jak by mogło się wydawać ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    Składniki na 3 blaty:

    400 g mąki pszennej
    150 g masła
    150 g cukru
    2 małe jajka lub jedno duże
    1 i 1/2 łyżki miodu
    1 i 3/4 łyżki śmietany 18 %
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody
    Składniki na masę orzechową do jednego blatu:
    125 g drobno posiekanych orzechów
    80 g masła
    3 i 1/2 łyżki cukru
    1 i 3/4 łyżki miodu
    Masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    100 g masła
    Dodatkowo:
    250 g kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Kajmak Ciasto

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa


    1. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i całość podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia, ale nie całkowitego !


    Ciasto


    2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
    Trzeci blat pokrywamy cały masą orzechową i jego pieczemy w 180 stop przez około 15 minut.
    Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.

    Po upieczeniu odczekujemy chwilę z zdjęciem blatów bo mogą się połamać !



    Krem budyniowy

    3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
    4. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.


    Złożenie ciasta

    według kolejności:
    - blat
    - kajmak
    - blat
    - masa budyniowa
    - blat z masą orzechową


    Ciasto najlepiej smakuje po 1 dniowym odstaniu. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować