Smerfna Chmurka - Borówkowa Chmurka

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pomysł na wspaniałe letnie ciasto kiedy mamy sezon na borówki w pełni. Wychodzi naprawdę przepyszne i wspaniale się prezentuje. To połączenie kruchego ciasta, galaretki z pysznymi borówkami, kremowym i aksamitnym kremem oraz słodkiej i chrupkiej bezy.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach 25 cm x 36 cm

    ciasto kruche:

    2,5 szklanki mąki ja użyłam tortowej
    200 g masła/margaryny
    5 żółtek klasa "M"
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    warstwa owocowa:

    350 g borówki amerykańskiej
    4 szklanki wrzącej wody
    2 galaretki niebieskie

    krem:

    300 ml śmietany 30-36 % mocno schłodzonej
    250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
    3 łyżki cukru

    beza:

    5 białek z jajek klasa "M"
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szczypta soli
    1 opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Smerfna chmurka - borówkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smerfna Chmurka - Borówkowa Chmurka 1. Beza. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest ubita to dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając a na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło z dna tortownicy i rozsmarowujemy na papierze bezę w odrysowanym kole. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 160 stopni bezę przez 60-65 min. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na kratkę do przestygnięcia.

    Ciasto kruche. Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wylepiamy nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok.30 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Warstwa owocowa. Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Owoce płuczę pod bieżącą wodą i odstawiamy by obciekły. Przekładam je do ostygniętej galaretki i zostawiamy aż zacznie nam tężeć.

    Krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz cukier i ubijamy do momentu połączenia się składników.

    Na ostygnięty spod ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z owocami - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by bardziej stężała. Wyciągamy po stężeniu i rozprowadzamy równo krem a na jego wierzch kładziemy bezę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia na jakieś 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować