Smerfna Chmurka - Borówkowa Chmurka

  • wyświetlono: 1205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To pomysł na wspaniałe letnie ciasto kiedy mamy sezon na borówki w pełni. Wychodzi naprawdę przepyszne i wspaniale się prezentuje. To połączenie kruchego ciasta, galaretki z pysznymi borówkami, kremowym i aksamitnym kremem oraz słodkiej i chrupkiej bezy.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

papier do pieczenia
blaszka o wymiarach 25 cm x 36 cm

ciasto kruche:

2,5 szklanki mąki ja użyłam tortowej
200 g masła/margaryny
5 żółtek klasa "M"
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa owocowa:

350 g borówki amerykańskiej
4 szklanki wrzącej wody
2 galaretki niebieskie

krem:

300 ml śmietany 30-36 % mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
3 łyżki cukru

beza:

5 białek z jajek klasa "M"
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Smerfna Chmurka - Borówkowa Chmurka

  • Smerfna Chmurka - Borówkowa Chmurka1. Beza. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest ubita to dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając a na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło z dna tortownicy i rozsmarowujemy na papierze bezę w odrysowanym kole. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 160 stopni bezę przez 60-65 min. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na kratkę do przestygnięcia.

    Ciasto kruche. Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wylepiamy nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok.30 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Warstwa owocowa. Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Owoce płuczę pod bieżącą wodą i odstawiamy by obciekły. Przekładam je do ostygniętej galaretki i zostawiamy aż zacznie nam tężeć.

    Krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz cukier i ubijamy do momentu połączenia się składników.

    Na ostygnięty spod ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z owocami - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by bardziej stężała. Wyciągamy po stężeniu i rozprowadzamy równo krem a na jego wierzch kładziemy bezę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia na jakieś 2 godz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakilatogalaretkabezakremurodzinyJagodyprzyjęciemascarponeborówkiwakacjekruche_ciastoimieninyśmietana_kremówkaciasto_z_galaretkąletnie_ciastociasto_z_borówkamiciasto_z_beząsezonowe_ciastoSmerfna_chmurkaborówkowa_chmurkajagodowa_chmurkaciasto_z_jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto malinowa chmurka

Spód kruchego ciasta zalany jest...

Sernik lekki jak chmurka

Dodane przez: mariwanna

Sernik lekki jak chmurka

Lekki jak chmurka, delikatny i...

Malinowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Malinowa chmurka

Smakowite połączenie galaretki...

Malinowa chmurka

Dodane przez: rene70

Malinowa Chmurka

Przepyszne ciasto, robi wrażenie...

Malinowa chmurka

Dodane przez: rzelkazag

Malinowa chmurka

Ciasto ma w sobie to "coś". Wspaniale...

image-15onsoe

Dodane przez: sylwin03

Ciasto malinowa chmurka

pyszny deser

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE