Pawi ogon w miodowym cieście

5 (157 ocen)

  • 2 godz. 20 min

W oryginale "Pawi ogon" przygotowuje się na biszkopcie, jednak ja bardzo lubię kruche ciasto, więc wykonałam je w całości z ciasta kruchego. Inspiracją był przepis Jagi zamieszony na Przyślij Przepis . Polecam :)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto miodowe:
    300 g mąki tortowej,
    2 łyżeczki miodu,
    1 płaska łyżeczka sody,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 jajko,
    100 g margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru

    Ciasto na rolady:
    3 szkl mąki tortowej,
    1/2 kostki margaryny,
    4 łyżki kwaśnej śmietany,
    2 małe jajka,
    1/2 szkl cukru pudru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr mleka,
    6 łyżek cukru,
    1 budyń waniliowy,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki tortowej,
    1/2-3/4 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych
    15-20 dag orzechów
    2 galaretki np. agrestowe
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Pawi ogon w miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe
    Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każde ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Ciasto miodowe pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC.
  • Rolady 2. Rolady
    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na na 3 części. Każdą ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy powidłami, posypujemy orzechami posiekanymi orzechami i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min.
  • 3. Krem
    Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników.
  • 4. Galaretka
    Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt "Przełożenie").
  • Kruche ciasto zostało posmarowane masą budyniową. Na masę kładziemy rolady które następnie będziemy zalewać tężejącą galaretką. 5. Przełożenie

    1. Ciasto miodowe
    2. Połowa masy
    3. Rolady
    4. Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki.
    5. Druga połowa masy budyniowej
    6. Ciasto miodowe
    7. Opcjonalnie np. polewa czekoladowa

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem tak żeby spędziło chociaż 1 noc w lodówce. Dzięki temu warstwy połączą się ze sobą, a ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Orzechy Owoce Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować