Ciasto borówkowa chmurka

4.45 (192 ocen)

Mam dla was kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją.

Składniki:


  • Biszkopt:
    4 duże jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Galaretka:
    2 galaretki niebieskie
    700 ml gorącej wody
    około 600 g borówki amerykańskiej
    Bita śmietana:
    400 ml zimnej kremówki
    250 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Beza z migdałami:
    3 białka
    140 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.45 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Beza

Ciasto borówkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić.
    Galaretka:
    W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
    Bita śmietana:
    Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce.
    Beza z migdałami:
    Zimne białka ubijać i stopniowo dosypywać po łyżce cukru. Miksować do momentu aż białka będą gładkie i lśniące a cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie białka i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w 140 stopniach około 50 minut. Beza powinna być sucha. Zimną bezę położyć na bitej śmietanie.
    Ciasto włożyć minimum na całą noc do lodówki by beza trochę zmiękła i zbyt mocno nie pękała w trakcie krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować