Ciasto borówkowa chmurka

  • wyświetlono: 6854 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Mam dla was kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją.

alaaa

Składniki


Biszkopt:
4 duże jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
2 galaretki niebieskie
700 ml gorącej wody
około 600 g borówki amerykańskiej
Bita śmietana:
400 ml zimnej kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Beza z migdałami:
3 białka
140 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto borówkowa chmurka

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić.
    Galaretka:
    W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
    Bita śmietana:
    Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce.
    Beza z migdałami:
    Zimne białka ubijać i stopniowo dosypywać po łyżce cukru. Miksować do momentu aż białka będą gładkie i lśniące a cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie białka i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w 140 stopniach około 50 minut. Beza powinna być sucha. Zimną bezę położyć na bitej śmietanie.
    Ciasto włożyć minimum na całą noc do lodówki by beza trochę zmiękła i zbyt mocno nie pękała w trakcie krojenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkamigdałybiszkoptbezamascarponeborówki

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

Jabłkowy obłoczek

Dodane przez: juchab

Ciasto jabłkowa chmurka

Mój Mąż powiedział, że to ciasto...

a

Dodane przez: angelika93

Ciasto podniebna chmurka

Uwielbiam delikatne i puszyste...

Borówkowa krówka

Dodane przez: Jaga85

Ciasto Borówkowa krówka

Popularne ciasto „Krówka” pewno...

Ciasto: Malinowa chmurka

Dodane przez: agarybak76

Ciasto: Malinowa chmurka

Ciasto marzenie każdego łasucha...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agnieszka920305

Ciasto Malinowa chmurka

Placek na każdą okazję. Nie za...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.