Smażony boczek wieprzowy z cebulą (domowy smalec ze skwarami)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Usmażony wieprzowy boczek z cebulą i przyprawami możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami jak również po zastygnięciu jako smalec do świeżego chleba. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeży wieprzowy boczek 80 dag
    cebula 3 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Smażony boczek wieprzowy z cebulą (domowy smalec ze skwarami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyty, osuszony boczek bez skóry i żeber kroimy w większą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Nagrzewamy patelnię i na rozgrzaną wkładamy kostki boczku, smażymy bez tłuszczu pod przykryciem. Boczek smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Cebulę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy kawałki boczku będą rumiane z każdej strony dodajemy przyprawioną cebulę i dusimy pod przykryciem. Jeżeli cebula zmięknie smażymy bez przykrycia do ładnego usmażenia się cebuli. Z usmażonych skwar i wytopionego tłuszczu możemy zrobić bardzo smaczne smarowidło na chleb. Usmażone kawałki boczku i wytopiony tłuszcz umieszczamy w miseczce. Czekamy aż ostygnie. Ostudzony wstawiamy do lodówki. Po godzinie mamy bardzo smaczny smalec domowy ze skwarami do swojskiego wypieku chleba.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować