Domowy smalec z cebulą i majerankiem

  • wyświetlono: 75854 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 2

Taki domowy jest najlepszy i bardzo aromatyczny.

Katarzyna Janeczko

Składniki

ok 1kg surowej słoniny
1 - 2 duże cebule
czubata łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy smalec z cebulą i majerankiem

  • 1. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić. Przełożyć do głębokiej patelni lub jakiegoś garnka (można podlać kilka kropel wody, wtedy tak nie pryska przy smażeniu). Topić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać to topiącej się słoniny (ale już pod koniec smażenia). Całość topić aż cebula stanie się szklista i lekko brązowa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy smalec przelać do słoika lub kamiennego naczynia i ostawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcidomowy smalecsmalec z cebulą i majerankiem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ix2jbb

Dodane przez: wiesiołek

Smalec swojski z jabłkiem

Od dawna nasze matki i bacie robiły...

Sałatka z papryki i cebuli na zimę

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sałatka z papryki i cebuli na zimę

Smaczna propozycja zimowych przetworów...

Buraczki z cebulą i papryką na zimę

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Buraczki z cebulą i papryką na zimę

Moja babcia robi je od lat, więc...

syrop

Dodane przez: justi2401

Syrop z miodu i cebuli

W zimne dni nietrudno o przeziębienie....

sałatka z buraczków i papryki

Dodane przez: duszek

SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

Idealna do obiadu, kanapek jak...

Smalec z kurkami

Dodane przez: karinzgr

Smalec z kurkami

Smalec robię na różne sposoby....