Smażona pierś kaczki

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Soczysta i różowa w środku pierś kaczki z patelni – bez dodatkowego pieczenia w piekarniku. Szybkie i wykwintne danie. Polecam na świąteczne dni i wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą

    sos: 200g dowolnych orzechów (u mnie włoskie, pistacje i laskowe)
    3 łyżki oleju rzepakowego
    ok. szklanki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka kurkumy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażona pierś kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • natnij skórkę w mięsie 1. Pierś kaczki umyć i osuszyć. Nożem naciąć skórę w kratkę, tak, by nie naruszyć mięsa pod skórą. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
  • pierś kaczki usmaż 2. Następnie rozgrzać patelnię i położyć pierś skórą do dołu, aby tłuszcz się dobrze wytopił. Piersi smażyć przez 9 minut od strony skóry (od momentu rozgrzania się patelni). Ustawiać temperaturę grzania, tak aby mięso smażyło się, ale nie przypaliło. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Sos: orzechy zmiksować, tak, żeby były wyczuwalne.Połączyć z olejem, jogurtem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.(w razie konieczności dodać jogurtu, by nie był za gęsty).
  • 4. Usmażone piersi zdjąć z patelni i odłożyć, by odpoczęły przez ok.5 minut. Wyłożyć na talerz z sosem orzechowym pokrojone w plastry. Podawać np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Porady

Uwaga:Aby piersi dobrze się usmażyły, przy podanym krótkim czasie smażenia, ważne jest by mięso nie było za zimne. Dlatego wyciągamy je z lodówki na 15 min przed smażeniem. Jeśli używamy mrożonych piersi, to muszą być bardzo dobrze rozmrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować