Smażona pierś kaczki

  • wyświetlono: 1100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Soczysta i różowa w środku pierś kaczki z patelni – bez dodatkowego pieczenia w piekarniku. Szybkie i wykwintne danie. Polecam na świąteczne dni i wyjątkowe okazje.

IMG_1607 — kopia

Składniki

2 piersi kaczki ze skórą

sos: 200g dowolnych orzechów (u mnie włoskie, pistacje i laskowe)
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Smażona pierś kaczki

  • natnij skórkę w mięsie1. Pierś kaczki umyć i osuszyć. Nożem naciąć skórę w kratkę, tak, by nie naruszyć mięsa pod skórą. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
  • pierś kaczki usmaż2. Następnie rozgrzać patelnię i położyć pierś skórą do dołu, aby tłuszcz się dobrze wytopił. Piersi smażyć przez 9 minut od strony skóry (od momentu rozgrzania się patelni). Ustawiać temperaturę grzania, tak aby mięso smażyło się, ale nie przypaliło. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Sos: orzechy zmiksować, tak, żeby były wyczuwalne.Połączyć z olejem, jogurtem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.(w razie konieczności dodać jogurtu, by nie był za gęsty).
  • 4. Usmażone piersi zdjąć z patelni i odłożyć, by odpoczęły przez ok.5 minut. Wyłożyć na talerz z sosem orzechowym pokrojone w plastry. Podawać np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Porady

Uwaga:Aby piersi dobrze się usmażyły, przy podanym krótkim czasie smażenia, ważne jest by mięso nie było za zimne. Dlatego wyciągamy je z lodówki na 15 min przed smażeniem. Jeśli używamy mrożonych piersi, to muszą być bardzo dobrze rozmrożone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiWielkanocpierś z kaczki smażonaprzepis_z_olejem_rzepakowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś kaczki duszona z gruszkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierś kaczki duszona z gruszkami

Proponuję prosty pomysł na świąteczny...

Pierś kaczki „Saint-Tropez”

Dodane przez: Gregorhspeed

Pierś kaczki „Saint-Tropez”

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym...

image-050m1oc

Dodane przez: viki2903

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki podana z grzybowymi...

Pierś z kaczki z jabłkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś z kaczki z jabłkami

Klasyczne połączenie mięsa z kaczki...

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...