Smażona pierś kaczki z owocami

4.5 (196 ocen)

  • 25 min

Do tej pory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu.

  • 25 min

Składniki:

  • • 2 piersi kaczki
    • sól, pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki malin
    • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
    • 2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażona pierś kaczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem.
    • Położyć na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączyć kuchenkę.
    • Od momentu rozgrzania patelni smażyć piersi przez 8 minut. Tłuszcz wytopi się wtedy równomiernie ze skóry.
    • Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4 minuty.
    • Piersi zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać jeszcze 5 minut, aż dojdzie w środku.
    • Jabłka umyć, przekroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
    • Jabłka wrzucić na tłuszcz po kaczce, lekko podsmażyć, dodać maliny i borówki. Chwilę poddusić, aż utworzy się owocowy sos.

Porady

Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej patelni. Dodatkowo kaczka dochodzi w środku po smażeniu w folii aluminiowej. Tak przygotowane piersi kaczki są mięciutkie, soczyste i lekko różowe. A dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Pierś z kaczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować