Nie często ją robię, choć bardzo lubię ale na Święta koniecznie. Jest wspaniała, soczysta i mięciutka, może być do obiadu ale też cieniutko pokrojona będzie wykwintnym carpaccio, polecam :)
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 piersi z kaczki niemrożone
sól, pieprz świeżo mielony, łyżeczka musztardy sarepskiej
masło klarowane do smażenia
1 większe jabłko (u mnie szara reneta)
Pierś z kaczki smażona na maśle z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi natrzeć solą i pieprzem, skórkę lekko ponacinać, po stronie mięsnej posmarować musztardą, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Jabłko obrać ze skórki, podzielić na ósemki i dodać do smażonych piersi kiedy będą już odwrócone.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć 9 minut stronę ze skórką, drugą mięsną 5 minut.
Komentarze