Smażona mozzarella

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapraszam na smażoną mozzarellę ze smakowitym nadzieniem : wędliną i listkami bazylii. Chrupiąca skorupka i lekko płynny środek. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mozzarella
    1 mały plasterek wędliny
    kilka listków bazylii
    1 jajko
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzu
    mąka - do panierowania
    bułka tarta - do panierowania
    olej - do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smażona mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i przekładamy na sitko, odsączamy z zalewy.
    Plasterek wędliny kroimy w kosteczkę. Listki bazylii myjemy i rwiemy rękoma na kilka części.
    Do garnka wlewamy olej i stawiamy na gazie. Do miseczek wsypujemy mąkę, bułkę tartą i do jednej wybijamy jajko i mieszamy.
    Mozzarellę przekładamy na deskę i ostrym nożykiem nacinamy kieszonkę, wyjmujemy trochę serka ze środka ( najlepiej łyżeczką ) i oprószamy solą i pieprzem.
    Do środka wkładamy pokrojoną wędlinę i bazylię. Ponownie oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy nadciętą częścią i dociskamy.
    Mozzarellę wkładamy kolejno do miseczek z mąką, jajkiem i bułką tartą. Mozzarellę wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy przez 4 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej rzepakowy Wędlina Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować