Smalczyki z masą makową z posypką trzcinową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo delikatne, kruche i ze smalcem w roli głównej. Długo utrzymują świeżość - u mnie jeszcze ciepłe zniknęły z talerza.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mąki
    400 g masy makowej z bakaliami
    1 jajko + 1 żółtko
    5 dag drożdży
    1 kostka smalcu(20 dag)
    3 łyżki cukru
    1/3 szklanki śmietany 18%
    Do posmarowania ciastek - 1 białko + cukier trzcinowy
    Tłuszcz do formy
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smalczyki z masą makową z posypką trzcinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki - zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut by podrosło. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto - cienko. Pociąć na pasy o szerokości 5- 6 cm. Na dłuższym brzegu rozsmarować masę makową, zwinąć. Pociąć na małe kawałki( u mnie około 8 cm). Przenieść na lekko natłuszczoną blachę, posmarować rozkłóconym białkiem, posypać cukrem trzcinowym. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

Porady

1. Zamiast maku można użyć marmolady lub dowolnych owoców np. wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować