Świderki z masą makową

4.5 (157 ocen)

Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:).

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    300g masy makowej
    około 100g cukru pudru
    odrobina ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świderki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociskamy.
  • 2. Ciasto tniemy na paski o szerokości 2-3 cm. Trzymając za dwa końce skręcamy paski w świderki.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
  • 4. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody tak by powstał lukier. Lukrem smarujemy wystudzone świderki. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować