Kruche ciasto śliwkowe z nutą kakao

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe kruche ciasto z naszymi pysznymi śliwkami oraz odrobiną kakao, które podkreśla ich smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki oliwy/oleju
    1 paczka masła
    5 żółtek

    Nadzienie:

    15-20 śliwek węgierek
    1,5 łyżki kakao
    cynamon
    bułka tarta

    Kruszonka:

    1/3 paczki margaryny
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru

Kruche ciasto śliwkowe z nutą kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
    Zawijamy w folię i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.

    Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy pestek.

    Ze składników na kruszonkę zagniatamy sypkie ciasto.
  • 2. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
    pieczenia.
    Posypujemy kakao.
    Wykładamy śliwki, skórką do dołu.
    Posypujemy cynamonem i bułką tartą ( by wchłonęła sok).
  • 3. Na ciasto obficie sypiemy kruszonkę.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180stopni, na około 45 minut.
  • 4. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy