Mussaka

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Grecka zapiekanka z warzyw, mięsa mielonego, pomidorów i gęstego sosu beszamelowego. Pozwala przenieść się do słonecznej Grecji nawet w zimne, jesienne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub jagnięcego)
    5-6 bakłażanów
    4 ziemniaki (opcjonalnie)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    250 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 puszki pomidorów
    cukier
    oliwa
    sól, pieprz, cynamon, kumin, oregano

    Warstwa beszamelowa:

    85 g masła
    85 g mąki
    600 ml mleka
    1 jajko
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    ser feta (lub dowolny ser)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Mussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, nie obieramy.
    Kroimy w cienkie plasterki, układamy na sitku lub durszlaku, każdą warstwę posypując solą.
    Ostawiamy na min. 30 minut by puściły gorzki sok.

    Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
    Smażymy kilka minut, po czy dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje.

    Dolewamy wino oraz pomidory z puszki wraz zalewą( jeśli są całe, należy je pokroić na mniejsze).
    Dodajemy odrobinę cukru, kumin i cynamon (ok. 1/2 łyżeczki). Solimy, pieprzymy.
    Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, dość często mieszając, aż sos wyparuje i wszystko zgęstnieje.
  • 3. Bakłażany opłukać z soli, ułożyć na głębokiej blaszce, polać wodą i oliwą, i piec do lekkiego zrumienienia (ok.15 minut).
    Można też podsmażyć je na oliwie, jednak wydaję mi się, że jest to bardziej pracochłonne.
  • 4. Sos beszamelowy:
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką papkę.
    Powoli dolewamy mleko , cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z palnika i
    przyprawiamy. Na końcu dodajemy jajko oraz raz i wszystko mieszamy.
  • 5. Na średniej blaszce ( u mnie 40x20) układamy nasze składniki: najpierw ziemniaki pokrojone w talarki, następnie połowę bakłażana i cukinii, sos mięsny, kolejną warstwę bakłażana. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 50 minut ( warstwa beszamelowa musi się zarumienić).

Porady

Połowę bakłażanów można zastąpić cukinią. Dodajemy ją pokrojoną w plastry przy pieczeniu bakłażanów. Mussakę najlepiej przygotować dzień wcześniej na średniej blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować