marynowana / dojrzewająca w soli słonina wg przepisu Babci Eleny

4.9 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Słonina kojarzy mi się z tłuszczem do wytapianego smalcu albo plastrami zmrożonej wędzonej i cienko krojonej do kanapek z cebulą, za czym nigdy specjalnie nie przepadałam. Okazuje się ze tłuszcz, zwany sałem ma wiele odmian, a jego konsystencja i sposób marynowania pozwala na dalszą obróbkę, zarówno słodyczy, zup, czy przekąsek. Rąbka tajemnicy o najbardziej klasycznym sposobie marynowania uchyliła mi babcia mojej koleżanki z pracy, który jest mniej abstrakcyjny dla mojego podniebienia niż kiszona słonina. Ten wariant dla smakoszy dojrzewających wędlin ,dobrze sprawdza się w postaci roladek, kawałków zanurzonych w gorzkiej czekoladzie czy podstawa do zup jak barszcz ukraiński. Dla mnie to świetna i aromatyczna baza do zup , ma zupełnie inną konsystencję niż zwykła surowa.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • około 350 g słoniny ze skórą
    0,5kg soli kamiennej
    0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 łyżeczki suszonego czosnku w płatkach

    pojemnik na słoninę lub naczynie kamionkowe, gaza, gumka
Wystaw ocenę:

4.9 (179 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Marynowana / dojrzewająca w soli słonina wg przepisu babci eleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika wysypujemy sól, tak by utworzyła około 1 cm grubości warstwę.
    Ze wszystkich stron nacieramy solą, a następnie przyprawami.
  • 2. Natarty kawałek słoniny układamy w pojemniku na warstwie soli i zasypujemy solą. Pojemnik zakrywamy gazą, wstawiamy na 7 dni do lodówki
  • 3. Po 7 dniach wyjmujemy pojemnik ze słoniną, oczyszczamy z soli, ponownie nacieramy przyprawami. Wstawiamy ponownie do lodówki (ale do czystego pojemnika), po odczekaniu kolejnych 7 dni można już jeść .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować