marynowana / dojrzewająca w soli słonina wg przepisu Babci Eleny

  • wyświetlono: 195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Słonina kojarzy mi się z tłuszczem do wytapianego smalcu albo plastrami zmrożonej wędzonej i cienko krojonej do kanapek z cebulą, za czym nigdy specjalnie nie przepadałam. Okazuje się ze tłuszcz, zwany sałem ma wiele odmian, a jego konsystencja i sposób marynowania pozwala na dalszą obróbkę, zarówno słodyczy, zup, czy przekąsek. Rąbka tajemnicy o najbardziej klasycznym sposobie marynowania uchyliła mi babcia mojej koleżanki z pracy, który jest mniej abstrakcyjny dla mojego podniebienia niż kiszona słonina. Ten wariant dla smakoszy dojrzewających wędlin ,dobrze sprawdza się w postaci roladek, kawałków zanurzonych w gorzkiej czekoladzie czy podstawa do zup jak barszcz ukraiński. Dla mnie to świetna i aromatyczna baza do zup , ma zupełnie inną konsystencję niż zwykła surowa.

IMG_6363
  • 1 porcje
  • 30min

Składniki

około 350 g słoniny ze skórą
0,5kg soli kamiennej
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki suszonego czosnku w płatkach

pojemnik na słoninę lub naczynie kamionkowe, gaza, gumka

Sposób przygotowania przepisu:

marynowana / dojrzewająca w soli słonina wg przepisu Babci Eleny

  • 1. Do pojemnika wysypujemy sól, tak by utworzyła około 1 cm grubości warstwę.
    Ze wszystkich stron nacieramy solą, a następnie przyprawami.
  • 2. Natarty kawałek słoniny układamy w pojemniku na warstwie soli i zasypujemy solą. Pojemnik zakrywamy gazą, wstawiamy na 7 dni do lodówki
  • 3. Po 7 dniach wyjmujemy pojemnik ze słoniną, oczyszczamy z soli, ponownie nacieramy przyprawami. Wstawiamy ponownie do lodówki (ale do czystego pojemnika), po odczekaniu kolejnych 7 dni można już jeść .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słoninakuchnia kresowsałomarynowana słoninasłonina w solidojrzewająca słoninawschodnie przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Kapusta Wigilijna Babci Stefci

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Kapusta Wigilijna Babci Stefci

Na Wigilię Babcia zawsze ją przygotowuje.

Pizza domowa wg mojej mamy

Dodane przez: rafal salwiak

Pizza domowa wg mojej mamy

Bardzo dobra pizza własnej roboty.

Śledzie marynowane po polsku „Dziadka Kazia”

Dodane przez: sweet-amelia

Śledzie marynowane po polsku „Dziadka Kazia”

W rodzinie objawił się mistrz śledziowy....

chips

Dodane przez: Kasja1986

Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli...

Chipsy o lekko kwaśnym i słonym...

Camembert marynowany papryką i marynowanymi grzybkami

Dodane przez: Jola1977-1977

Camembert faszerowany papryką i marynowanymi...

Doskonała przekąska na wieczór...

Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa)

Dodane przez: monika016

Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska...

Kolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE