Słonecznikowiec

5 (172 ocen)

  • 60 min

Gościł na moim świątecznym stole. Polecam do niedzielnej kawki :-)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jajek
    pół szklanki mąki pszennej
    pól szklanki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    łyżeczka octu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń czekoladowy


    Składniki na masę krówkową:

    1 puszka masy krówkowej ( ja miałam krówkę o smaku czekoladowym )
    125 g masła
    125 g margaryny

    Składniki na masę śmietanową:

    0,5 l śmietany kremówki 30%
    jedna Śnieżka
    jeden fix do śmietany
    dwie galaretki cytrynowe

    Składniki na posypkę słonecznikową:

    3 łyżeczki masła
    3 łyżki cukru
    20 dag słoneczniku łuskanego
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka mieszamy z octem.
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą.
    Ubijamy białka na sztywno z cukrem.
    Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką, aż wszystko nam się dokładnie połączy.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto.
    Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 180 stopniach.
    Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.
  • 2. Masa krówkowa:
    Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając do niej śnieżkę i fix. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.
  • 4. Posypka słonecznikowa:
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor ( trzeba ciągle mieszać i pilnować, żeby nam się zbyt mocno nie przyrumienił, bo będzie miał gorzkawy smak )
  • 5. Przechodzimy teraz do przekładania ciasta.
    Na połowie biszkoptu wykładamy masę krówkową ( odkładamy 2 łyżki ! ), na nią wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto z wierzchu smarujemy pozostawianymi 2 łyżkami masy krówkowej i na nią wysypujemy gorący uprażony słonecznik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.41 (214 ocen)

słonecznikowiec

4.41 (214 ocen)

Słonecznikowiec

celkapatelka Pyszne ciasto 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować