Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka mieszamy z octem.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą.
Ubijamy białka na sztywno z cukrem.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką, aż wszystko nam się dokładnie połączy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy ok. 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.
2.Masa krówkowa:
Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
3.Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając do niej śnieżkę i fix. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.
4.Posypka słonecznikowa:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor ( trzeba ciągle mieszać i pilnować, żeby nam się zbyt mocno nie przyrumienił, bo będzie miał gorzkawy smak )
5.Przechodzimy teraz do przekładania ciasta.
Na połowie biszkoptu wykładamy masę krówkową ( odkładamy 2 łyżki ! ), na nią wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto z wierzchu smarujemy pozostawianymi 2 łyżkami masy krówkowej i na nią wysypujemy gorący uprażony słonecznik.
Komentarze