Słoneczniki na torcie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Uczcić jubileusz można też takim torcikiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    25 dkg margaryny lub masła
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki cukru pudru
    Masa truskawkowa:
    1 szklanka musu z mrożonych truskawek
    1 łyżeczka żelatyny
    1 galaretka truskawkowa
    100 ml jogurtu truskawkowego
    Masa jabłkowa :
    1 szklanka musu z jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    100 ml jogurtu waniliowego
    dodatkowo:
    kolorowe barwniki
    dowolny poncz do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słoneczniki na torcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie biała bardzo sztywna, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, ciasto delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy. Piec w temp. 180-190 do 35 min., ale trzeba pilnować.
  • słoneczniki na torcie 2. Upieczone, zimne ciasto przeciąć na trzy krążki które dokładnie nasączyć dowolnym ponczem ja użyłam herbaty z dużą ilością cytryny. Na paterze ułożyć spód ciasta, wyłożyć na nim całą gęstą masę truskawkową, przykryć drugim krążkiem na którym wyłożyć całą, gęstą masę jabłkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
  • słoneczniki na torcie 3. Przełożony tort włożyć na minimum 1 godz do lodówki do zastygnięcia, po tym czasie całe ciasto posmarować masą budyniową, a to co zostało podzielić na odpowiednie porcje i zabarwić na żółto, zielono i brązowo. Masą napełnić rękawy cukiernicze z odpowiednimi końcówkami i wyciskać porcję kremu zaczynając od żółtych płatków formować słoneczniki. Na brązowe środki kwiatów można dodatkowo ułożyć drobno posiekaną czekoladę.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus, wymieszać z jogurtem truskawkowym i zimną galaretką, dokładnie wymieszać. Masa jabłkowa:
    Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Mus jabłkowy ubić z jogurtem waniliowym i zimną galaretką.
    Masa budyniowa:
    Budyń ugotować w 1 szklance mleka i wystudzić, margarynę utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować