Mikołaje na torcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na ciasto lub tort to polecam moje mikołajki. Ciasto sprawdzi się latem, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a także świąteczną porą, kiedy za oknem pojawi się pierwsza gwiazdka.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 6 jajek,
    cukier 175g,
    mąka 225g,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju,
    1/2 cukru waniliowego,
    150 ml przegotowanej wody,
    50 ml wódki,
    kilka kropel aromatu cytrynowego,
    1000g śmietany kremówki,
    250g mascarpone,
    1 aromat cytrynowy,
    cukier puder do smaku,
    dżem truskawkowy mały słoiczek,
    truskawki 300g,
    złote kuleczki,
    listki mięty do dekoracji,
    masło do wysmarowania formy,
    bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort truskawkowy

Mikołaje na torcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mikołaje na torcie 1. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  • Mikołaje na torcie 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (18 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po przestudzeniu ciasto kroimy na 3 części.
  • Mikołaje na torcie 3. Wodę mieszamy z wódką i aromatem cytrynowym. Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone, aromatem cytrynowym i dodajemy cukier puder do smaku.
  • Mikołaje na torcie 4. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 1/4 kremu. Układamy kolejną porcję ciasta i postępujemy tak samo. Układamy trzeci blat i smarujemy go kremem. Truskawki myjemy, osuszamy. Odkrawamy czubek truskawki i wypełniamy go pozostałym kremem, do każdej truskawki wkładamy po 2 złote kulki. Truskawki układamy na cieście. Ciasto można udekorować złotymi kulkami i listkami mięty. Życzę smacznego :)

Porady

Tort upiekłam w tortownicy o średnicy 18cm, jednak trochę ciasta mi zostało - proponuję więc upieczenie go w tortownicy 21-22cm - kremu na pewno wystarczy lub zmniejszenie ewentualnie proporcji ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować