Malina w torcie

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort idealny na każdą okazję. Delikatnie ozdobiony białym kremem i świeżymi kwiatami.

_DSC0089
  • 20 porcje
  • 120min

Składniki

BISZKOPT JASNY (składniki na 3 części):
- 12 jajek
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 9 łyżek mąki pszennej

MASCARPONE Z MALINAMI:
- 500g malin świeżych
- 500g serka mascarpone
- 500ml kremówki 30% lub 36%
- 6 łyżek cukru pudru

MUS MALINOWY:
- 500g malin mrożonych
- 2 galaretki malinowe lub wiśniowe
- 1/2 szklanki wody

DODATKOWO:
- krem do tortu o smaku waniliowym
- 3/4 szklanki mleka
- świeże kwiaty według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Malina w torcie

  • 1. BISZKOPT JASNY ( można upiec jeden biszkopt i po upieczeniu rozkroić na 3 części lub piec każdy biszkopt osobno z jajek):
    1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.
    2. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie wyłączamy robot i dodajemy proszek do pieczenia, mąkę. Mieszamy ręcznie łyżką do połączenia składników.
    3. Masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 30cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
    4. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 części.

    MASCARPONE Z MALINAMI:
    1. Kremówkę, mascarpone i cukier puder przekładamy do misy robota. Zaczynami ubijać na najmniejszych obrotach, stopniowo zwiekszając. Trzeba uważać, aby krem się nie zważył (ja na każdym stopniu obrotów ubijam krem 30 sekund i zwiększam obroty. Kiedy krem będzię gęsty wyłaczyć robot, następnie dodać maliny i szybko zamieszać na największych obrotach.

    MUS MALINOWY:
    1. Maliny i wodę przełożyć do rondliczka i podgrzewać na małym ogniu, aż mus będzie gorący. Następnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Mieszać do rozpuszczenia, ostudzić.

    PRZYGOTOWANIE OD DOŁU (najlepiej tort przekładać w metalowej formie):
    BISZKOPT JASNY- 1/2 KREMU MASCARPONE- TĘŻEJĄCY MUS MALINOWY- BISZKOPT- POZOSTAŁY KREM MASCARPONE- BISZKOPT
    Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Następnie po upływie czasu przygotować krem do tortu: krem oraz mleko przełożyć do misy robota, ubijać 3 minuty. Tak przygotowanym kremem obsmarować tort. Ozdobić według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkremówkaMalinymascarponekwiatymus malinowy

Komentarze

Podobne przepisy

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort śmietankowy z malinami

Tort śmietankowy z malinami. Delikatne...

Torcik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Tort ozdobiony Kwiatami zrobionymi z plasterków...

Skromny tort,zachwyca swoją prostotą,kwiaty...

Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty

Dodane przez: fiveoclock

Piętrowy tort z malinami i kremem z białej...

Taki tort będzie wspaniałą niespodzianką...

Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

Dodane przez: gotowanietoproste

Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami...

Przepyszna rolada z malinami którą...

.

Dodane przez: Anitka0804

Tort galaretkowy - zwierzaki w zoo

Upiekłam ten tort dla dzieci na...

gotowe ciasto

Dodane przez: ziutula

ucieraniec z malinami i z arbuzem w galaretce

ciasto jest obłędnie smaczne a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE