Pierogi Słoneczniki

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są z pysznym ruskim farszem, ciasto barwione kurkumą i posypane nasionami czarnuszki. Pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują. Na pewno dzieci będą zachwycone.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki poznańskiej
    ok.1 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
    solidna szczypta soli
    1 płaska łyżeczka kurkumy

    farsz:

    ugotowane ziemniaki 5 sztuk średnich
    twaróg 250 g
    cebula 1 szt
    sól
    pieprz
    olej

    czarnuszka do dekoracji
    masełko do omasty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Ser

Pierogi słoneczniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi Słoneczniki 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem szpinak i ostudzić. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszać.

    Z mąki, wody, oleju, kurkumy i soli zagnieść elastyczne ciasto.
    Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki. Odbić wzór widelca dookoła a potem w odstępach 1 cm delikatnie nacinać - tylko nie do końca i zlepiać na wzór płatka koniuszki każdego naciętego fragmentu ciasta. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty. Nałożyć i omaścić a środek pieroga posypać nasionami czarnuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować