Są z pysznym ruskim farszem, ciasto barwione kurkumą i posypane nasionami czarnuszki. Pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują. Na pewno dzieci będą zachwycone.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki poznańskiej
ok.1 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
solidna szczypta soli
1 płaska łyżeczka kurkumy
farsz:
ugotowane ziemniaki 5 sztuk średnich
twaróg 250 g
cebula 1 szt
sól
pieprz
olej
Pierogi słoneczniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem szpinak i ostudzić. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszać.
Z mąki, wody, oleju, kurkumy i soli zagnieść elastyczne ciasto.
Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą.
Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki. Odbić wzór widelca dookoła a potem w odstępach 1 cm delikatnie nacinać - tylko nie do końca i zlepiać na wzór płatka koniuszki każdego naciętego fragmentu ciasta. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty. Nałożyć i omaścić a środek pieroga posypać nasionami czarnuszki.
Komentarze