słodko-słony deser z karmelizowanymi owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min

To chyba najlepszy deser jaki jadłam. Zrobiony z tego co akurat miałam w domu, czyli banana, gruszki, budyniu i kilku krakersów. Jak na tak improwizowany przepis to jestem zachwycona, bo deser był nie tylko smaczny, ale także ładnie wyglądał. Słodki smak karmelu idealnie łączył się ze słonymi kraker

  • 15 min

Składniki:

  • 450 ml mleka
    1 opakowanie budyniu (użyłam pistacjowy)
    1 łyżka cukru
    6 krakersów
    1/2 gruszki
    1/2 banana
    różowy cukier do dekoracji
    na karmel:
    2 łyżki cukru
    1 łyżka miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Słodko-słony deser z karmelizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krakersy połamać, podzielić na połowę i wysypać na dno pucharków. W połowie mleka rozmieszać budyń z cukrem i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować budyń i odstawić. Banana pokroić w plasterki. Gruszkę pokroić w kostkę.
  • 2. Na dno rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać miód. Ustawić na ogień i czekać aż zbrązowieje. Nie mieszać, można ewentualnie poruszać rondelkiem. Kiedy karmel będzie gotowy, mieszając rózgą wlać sok z cytryny, posolić i wymieszać. Dodać owoce i gotować około dwóch minut.
  • 3. Na krakersy wyłożyć letni budyń a na górze położyć owoce w karmelu. Posypać różowym cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Gruszki Krakersy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować