Słodko - słony kurczak

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny, rozpływający się w ustach!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka
    szklanka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz, wędzona papryka
    olej do smażenia
    kawałek imbiru
    6 ząbków czosnku
    6 łyżek sosu teryiaki
    4 łyżki sosu sojowego
    1 szklanka wody
    2 łyżki miodu
    orzeszki prażone chilli-limonka z 🐞
    ryż jaśminowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Słodko - słony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piersi wykrawamy polędwiczki (można zrobić sałatkę albo rozpieścić koty) i oczyszczamy z błonek. Górną część nacinamy w kratkę (nie do końca!), posypujemy solą, pieprzem i papryką. Marynujemy minimum godzinę.

    Zamarynowane piersi obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Ściągamy z patelni.

    Na tej samej patelni podsmażamy starty imbir, czosnek (możecie dodać też chilli). Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, wodę i miód.

    Mieszamy, wkładamy wcześniej usmażone mięso i dusimy dziesięć minut aż zgęstnieje.

    Podajemy z ryżem, orzeszkami, szczypiorkiem i ulubioną surówką. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować